sunnuntaina, kesäkuuta 25, 2006

Kalligrafin paratiisi



Xi'anista puhuttaessa assosioituvat ajatukset heti kuuluisaan terrakotta-armeijaan. Saimme kuitenkin kokea ensimmäisenä Xi'anin päivänämme ennen kuulumattoman kalligrafiataiteen elämyksen. Hakeuduimme museoon (the Forest of Stone Steles Museum), johon on kerätty 900 vuoden ajan kiviin hakattuja kalligrafisia kirjoituksia mm. Laotsea, Konfutsea ja muita kuuluisia filosofeja ja ajattomia ajattelijoita. Museossa on kaikkiaan kolmisen tuhatta (!) kalligrafian eri tyylilajeilla kirjoitettua kiveä.

"Onnellisuus"(vedos kivestä)

Kivissä on tekstejä kuuluisasta Muutosten kirjasta, Historian kirjasta ja Laulujen kirjasta. Osa kivistä seisoo mahtavien kilpikonnien selissä. Kivien tekstien moni-ilmeisyys valaisi kalligrafiasta kiinnostuneelle, miten erilaisilla tyyleillä kalligrafiaa on vuosisatoja sitten toteutettu ja vielä kiveen työstämällä. Kirjoitukset kertovat kiinan todella vanhasta sivistyksestä ja myös Kiinan ja muiden valtioiden välisestä vuorovaikutuksesta eri dynastioiden, varsinkin Tang-dynastian (618-907), aikana.

Museon tuntuma oli täynnä kalligrafien työpajoja sekä liikkeitä, joissa myydään pakoittain kalligrafiapaperia, kaiken kokoisia siveltimiä ja muita työvälineitä. Museo lähialueineen kosketti syvältä kauniin kirjoituksen ystävää.



Lämpötila Xianissa muistuttaa juhannsupäivän aamun saunan jälkilämpöä aaton makoisten löylyjen jäljiltä. Mittarissa liene ollut reilut 30 astetta.

















Xianissa on myös moskeija ja muslimikortteli. Kiertelimme alueella ja illan pimetessä velloimme muiden turistien lailla laajalla basaarialueella kyseisellä alueella ja söimme maittavan kiinalaisaterian uimahallimaisen ”steriiliksi” riisutussa kaakeliseinäisessä ja ihmismelua kaikuvassa ravintolassa.

1 Comments:

At 3:50 ip., Blogger Unknown said...

Minä olen kiinalainen ja nyt asun suomessa. kuvat ja tksti aiheuttavat ihan kotiikävä.

 

Lähetä kommentti

<< Home