perjantaina, toukokuuta 19, 2006

Kierrätysvettä

Koukussa nauhoihin













Kierrätysvettä

Tapasimme eilen sovitusti Lijiangissa Riitan, joka työskentelee kiinalaisessa orpokodissa noin kolmen ja puolen tunnin bussimatkan päässä täältä Ninglangissa. Ensi viikon lopulla menemme vierailulle orpokotiin. Olemme luvanneet lääkäriapua siinä määrin, kun sitä näissä oloissa pystymme antamaan. Riitan toivomuksesta hankimmekin tänään stetoskoopin ( hinta 2.5 euroa!) ja oireenmukaista lääkettä ripulitautiin.

Eilen pistäydyimme kiinalaisessa apteekissa. Tarvitsin särkylääkettä ja ajattelin kokeilla, päädynkö suoraan kiinalaisen rohdoslääketieteen piiriin, akupunktioneulan päähän vai löytyykö apteekin hyllyltä ibuprofeenia ( Suomessa mm. kauppanimellä Burana). Löytyipä hyvinkin. Vapaasti olisi ollut saatavilla myös moninaisia tuttuja antibiootteja, beetasalpaajia ja muita länsimaisia ”myrkkyjä”. 20 tablettia särkylääkettä maksoi reilun euron. Palvelu oli hyvää ja ystävällistä. Kukaan ei kysynyt, mihin lääkettä käytän tai neuvonut miten lääkettä tulisi käyttää.

Lounastimme Riitan seurassa ja saimme hieman taustatietoja orpokodista. Lapsia on kodissa vähän yli 50. Suurin osa lapsista tulee, kun vanhemmat ovat kuolleet vaatimattomissa oloissa vuoristokylässä. Joidenkin taustalla on molempien vanhempien itsemurha. Tietyillä alueilla on sellainen kulttuuri, että toisen vanhemmista kuollessa jäljelle jäävä hylkää lapsensa ja solmii uuden avioliiton. Tällöin lapsi joutuu orpokotiin, koska sosiaalisesti hän on orpo. WHO:n tilastojen mukaan elinikäennuste kiinalaismiehelle on 70 vuotta ja naiselle 74 vuotta.

Kiinassa on varsin tavallista, että yksinäinen äiti, jolla on työpaikka, joutuu hylkäämään lapsensa säilyttääksensä työnsä ja maineensa. Lasta ei voi viedä isovanhemmillekaan, koska avioton lapsi on häpeä. Naisen tulevaisuus raunioituu, jos paljastuu, että hän on synnyttänyt, koska hän ei voi enää mahdollisessa tulevassa avioliitossa synnyttää lasta yhden lapsen politiikan takia. Jos vastasyntynyt löytyy hylättynä, hänet viedään poliisille, joka antaa lapselle syntymäajan ja nimen. Sitten lapsi sijoitetaan orpokodin vastasyntyneiden osastolle, jos hän ei tarvitse sairaalahoitoa. Syntymäpäivää arvioidaan napavarren perusteella.

Meille puhdas vesi ja sen riittävyys ovat itsestäänselvyys. Riitta työskenteli aiemmin Kunmingin lastenkodissa. Hän huomasi siellä työskentelyä aloittaessaan, että kaikilla lapsilla on punaiset silmät. Kyseessä oli siis koko lastenkodin kattava krooninen silmätulehdus. Syynä oli lasten pesuveden ja pesuhygienian puutteellisuus. Kolme lasta pestiin aina veden puutteen takia samassa vedessä ja samaa riepua käytettiin kasvoihin ja pikku pyllyihin. Kun hygienian perusasiat opeteltiin Riitan johdolla, punasilmäisyys väistyi.


Ninglangin Sinitaivaan orpokotiin ostetaan pullotettu juomavesi. Muu vesi kierrätetään. Kun aamulla tiskataan aamupala astiat, säästetään tiskivesi vessan pesuun. Kun pestään vihannekset ennen ruuan laittoa, vihannesten pesuvesi säästetään ja sillä kastellaan kasvimaan vihannekset jne.

Lähdemme köröttelemään bussilla 25.5 kohti Ninglangia. Riitta neuvoi, että lippua ostaessa voi ottaa matkavakuutuksen bussimatkaan varten. Se vaatii 3 yanin eli 0.3 euron rahallisen panostuksen. Taidamme toivoa, että bussikuski on kokenut ja liikenteessä kaikki tekevät viisaita ratkaisuja.

Lastenkodista adoptoidaan lapsia varsinkin Yhdysvaltoihin. Toivon, että voimme osaltamme tarjota lapsille jotain hyvää kahden päivän aikana. Lääketieteellisen panostuksen ohella viemme vihkoja ja kyniä, ostanemme paikan päällä lapsille hedelmiä.

Täällä on todella noin 20 vähemmistökansallisuutta ja kirjavia, värikylläisiä kansallispukuja näkee paljon. Toivon, että kodin murrosikäisille tytöille voin opettaa pirtanauhan tekoa ja jättää pirtani elämään sinne uutta elämäänsä.

1 Comments:

At 10:17 ip., Anonymous Anonyymi said...

Hei Kaija! Olipa iloinen yllätys löytää blogi-osoitteesi kotisairaalan seinältä. Kyllä kollegat ihmettelivät, että porukan tietokonekriittisin henkilö on meistä ensimmäinen joka kirjoittaa blogeja. On nautinto päästä kanssasi matkalle. Näytät hyvin onnelliselta tuossa kuvassa, jossa istut hymyillen. On mielenkiintoista lukea kuvauksiasi alueilta, joista tiedämme niin vähän. Toivottavasti Tiibetin matka sujuu alun hankaluuksien jälkeen hyvin!
Olemme juuri toipumassa laajennetun johtoryhmän kevätseminaarista. Se olikin aika hauska tilaisuus päästä tutustumaan ihmisiin joiden nimiä vain on nähnyt mutta ei kasvoja aikaisemmin. Siellä kovasti kehitimme Gekeä ja hioimme yhteisiä strategioita. terveisin Heljä

 

Lähetä kommentti

<< Home