Dynastioiden pyörteissä
Toisena Xianin päivänämme teimme täysipäiväisesti turismia. Pääkohteenamme oli yhdistyneen Kiinan ensimmäisen keisari Qinin noin runsaat 2000 vuotta sitten hautakammioonsa teettämä mahtipontinen terrakotta-armeija, jonka olemassaolo paljastui 1974 sattumalta maamiehen kaivaessa maata keisarin hautakummun läheisyydessä. Merkillinen armeija avautui yleisön nähtäväksi Kiinan kansallispäivänä syksyllä 1979. Kaikkiaan on esillä 7000 eriarvoista ja persoonallisin piirtein toteutettua sotilasta ja hevosia. Kaivaukset ovat edelleen kesken, koska terrakottamiehillä on alunperin ollut värilliset asut ja nyt ei tiedetä, miten kaivauksissa saataisiin säilytettyä asujen värit.
Kaivauskokonaisuus on vaikuttava kokonaisuus. Se on mittasuhteiltaan käsittämätön luomus. Minulle henkilökohtaisesti se ei kuitenkaan nouse top ten-listan kärkeen sarjassa kokemushuiput Kiinassa. Vuosien varrella olen nähnyt paljon kuvia armeijasta ja sotaisa aihepiiri sinänsä ei kuulu mieliaiheisiini. Museon yhteydessä oli loistavasti ja tiivistetysti toteutettu 360 asteen elokuvaesityksenä armeijan synnyn, tuhon ja esille kaivamisen historia.
Armeijan tuhosi aikanaan sen pystyttäneen keisarin kuoltua valtaan raivoisasti pyrkinyt kenraali. Hän ryösti sotilaiden aseet ja tuhosi järjestelmällisesti osan armeijasta, joka nyt on pala kerrallaan rakennettu uudelleen. Tuhoisa mies ei kuitenkaan noussut valtaan.
Turismipäivänä oppaamme kertoi vuolaasti Kiinan historia eri dynastioista. Lopputuloksena koin omalta kohdaltani, että minulle merkittävät dynastiat ovat Tang (vv.618-907) dynastia, joka arkkitehtonisesti edusti pelkistettyä tyyliä mutta loi merkittävällä tavalla suhteensa muihin ulkovaltoihin kuten esimerkiksi Japaniin. Tang dynastian aikana kehitettiin Kiinan kaikkien kiinalaisten murteesta riippumatta ymmärtämä yhteinen kirjoitettu kieli. Varsin sekava rahakulttuuri yhtenäistettiin. Myös japanilaisen teeseremonian juuret ovat juuri tämän kauden perua Kiinasta. Kiinalaiset tosin juovat teetä, kun japanilaiset syövät teetä. He nauttivat myös teen lehdet.
Toinen merkittävä dynastia on Ming (vv. 1368-1644) dynastia, joka taas on tuttu mm. kielletyn kaupungin hyvin koristeellisesta rakennustyylistään ja posliinista.
Tällä hetkellä Kiinassa jyräävän dynastian olen nimennyt Money dynastiaksi. Valtaa pitävä Money on otteiltaan vahva ja dynaaminen. Sen mahti ja lonkerot ulottuvat kaikkialle, myös turistin lompakkoon. Tämän dynastian palveluksessa ovat niin rutiköyhät, lapset kuin luostarien munkitkin. He kulkevat käsi ojossa ja hokevat give money!
Tänään kotimatkalla poiketessani Pekingin keskustaan oli taksin ikkunasta nähtävissä kaikkialle nousevan peililasiseinäisiä ja taivaita hipovia Money- dynastian palatseja. Vanhat korttelit jyrätään surutta alta. Dynastian voimaa kiihdyttää selvästi lähestyvä Pekingin olympiavuosi 2008. Money-dynastian toivosi ottavan yhdeksi keskeiseksi painoalueekseen kiinalaisen WC-kulttuurin. Sen puitteet ovat rahalla korjattavissa mutta urean voimakasta hajua ei rahakaan hälvennä, jos ihmiset eivät opi huuhtelemaan käymälöitään ja ajattelemaan kollektiivisen edun puolesta. Siihen tarvitaan riisinjuuritason asenteellista kasvatuspanosta ja tietysti toimivaa vesiverkostoa.
Money-dynastiaa edeltäneen mahtimies Maon kuva Taivaallisen rauhan aukion tuntumassa oli entisellään mutta hänen mausoleuminsa oli juuri suljettu. Täytynee siis vielä joskus palata Pekingiin...
1 Comments:
Hei!
Tapasimme Lijiangissa noin kolme viikkoa sitten, postitoimistossa. Loysin vasta tanaan blogin, taytyy syventya siihen myohemmin lisaa. Kavimme myos katsomassa terrakottasotilaita, ja olemme samaa mielta, etta vaikka nahtavyys oli hieno, ei se ylla meillakaan parhaimpien kiinakokemusten listalle. Lijiang oli todella kiva kaupunki, vaikka siella olikin paljon turisteja. Paras paikka Kiinassa on meidan mielestamme ollut Sichuan. Nyt olemme jo kuitenkin Malesiassa, jonne paatimme lahtea ihan yhtakkia viime viikolla. Hauskaa kesaa Suomeen!
Lähetä kommentti
<< Home