lauantaina, toukokuuta 20, 2006

Sairaanhoidon paineet

Terveyskasvatusjuliste vauvan hoidosta ja vuorovaikutuksesta



Olipa kotoista saada Heljältä kotisairaalasta kommentoiva tervehdys! Lämpöinen ja valoisa tuulahdus – kiitos siitä. Mukava kuulla, että olet ”matkakumppaninani”. Lienetkö nyt hoitamassa hommiani? Toivottavasti et oman työsi ohella. Olette kehitelleet geriatrisen keskuksen toimintaa kevätseminaarissa. Helsingin Sanomat uutisoi näyttävästi Espoon ja Puolarmetsän sairaalan hoitajapulasta. Tieto ei mielestä sinänsä ole kyllä uutinen. Ongelmat ( anteeksi haasteet) lienevät kesän kynnyksellä taas korostuneet. Miten lie kehittämishankkeiden laita, kun kivijalka horjuu kroonisesti. Terveiseni kaikille kotisairaalaan ja kollegoille geriatriseen keskukseen.

Heljän mainitsema tietokonevastaisuuteni on suhteellinen käsite. Kun on kova motivaatio kirjoittaa matkapäiväkirjaa ainutkertaisesta vuorotteluvapaakokemuksesta tilanne on vähän toinen, kun matkalaskun teko... Lieneekö taas uusi versio käytössä ;-) Toisaalta minulla on tietotekniikan tukihenkilö matkakumppaninani. Paljon on hänen ansiotaan, että blogini ylipäätään ilmestyy. Musta tietotekniikan osaamisen mentävä aukko päässäni ei ole kirkastunut!

Täällä tuli TV- uutisissa Shanghain sairaanhoitajapulasta. Samat ovat ongelmat täälläkin. Haastateltu nuori sairaanhoitaja sanoi lähtevänsä heti muihin hommiin, jos sopiva tarjoutuu. Työ on raskasta, mitoitukset eivät vastaa tarpeita, jos jotakin rutiinista poikkeavaa tapahtuu. Sairaanhoitajan kuukausipalkka on 200 euroa.

Olen kurkkinut ohi kulkiessani pienten ”terveysasemien” kadulle aukeavista ovista. Ihmetystä on aiheuttanut se, että aina kaikki potilaat ikään katsomatta ovat tiputuksessa istuen tai makuulla, vaikka eivät vaikuta kovin voipuneilta tai vakavasti sairailta. Sainkin lastenkodin Riitalta kuulla, että täällä on sellainen pinttymä, että kaikki imeväiset ja lapset mukaan lukien pannaan kättelyssä vaivaan katsomatta suonen sisäiseen tiputukseen tai pistetään piikki kannikkaan. Se lienee kiinalaisten käsitys tehokkaasta, ”länsimaisesta” lääketieteestä.

Kun kiinalainen joutuu tai hänellä on varaa sairaalahoitoon, seuraa omainen mukana hoitamaan hänen perustarpeitaan. Omainen huolehtii mm. pesuista ja ruuasta. Sairaala antaa vain hoidon. Hoitotoimenpiteissä käytetään kertakäyttöneuloja ja noudatetaan hyvää aseptiikkaa. Sairaaloiden muu hygieniataso onkin sitten ihan muuta. Sairas lapsi voidaan pissattaa sängyn viereen lattialle...Täällä ongelmana taitavat sairaalassa olla ihan tavalliset ”lantalan” pöpöt, MRSA:sta en ole kuullut mitään. Lintuinfluenssa näyttää uinuvat jossain muualla, koska markkinoilla myydään häkeissä tepastelevia kanoja, ankkoja ja pupujakin.