torstaina, huhtikuuta 27, 2006

Täyttä elämää



Kaikki haluavat elää vanhaksi mutta kukaan ei halua olla vanhus, on vanha totuus. Kiinassa ei ole tullut vastaan vielä yhtään rollaattoria mutta pajon ikääntyneitä ihmisiä. Matkan päällä näkee usein kiinalaisia nuoria yhden lapsen perheitä, joilla on mummo mukana. He näyttävät ainakin aamiaispöydässä olevan sulassa sovussa, vaikka siinä aina istuukin jonkun anoppi. Mummot yleensä pitävät pikku prinssille tai prinsessalle seuraa, kun vanhemmat noutavat ruokaa itselleen ja lapselleen. Mummon tarpeet tulevat viimeisenä. Lapsenlapsilla näyttää olevan lämmin suhde isovanhempiin.

Eilen näin todellä iäkkään jo kumaraan painuneen vanhan miehen työntävä pikkupoikaa leikkiautossa mukulakivillä. Vanhus oli melkein kaksin kerroin. Pikkupojalla oli ratkiriemukasta. Han nauroi, nauroi ja nauroi. Mikä suloisinta hän kääntyi koko ajan katsomaan ukkia tai vaaria, että tälläkin olisi varmaan yhtä hauskaa!

Halkiohousut ovat kiinalaisen siisteyskasvatuksen nerokas idea. Vaipoista päästää varmaan alle 1.5 vuotiaana eroon, kun asiat hoituvat kyykkimällä.