keskiviikkona, elokuuta 19, 2015

Lotuksen kukkia ja puistoliikuntaa, keskiviikko 8.7.2015



Kiinalainen vieraanvaraisuus ja huolenpito alkavat heti aamulla. Liping puolisoineen noutaa meidät aamupalalle. Illalla jo saimme toivoa omat nuudelimme. Emme tosin tienneet, mitä toivoa. Kiinalaisten nuudelien syvin olemus ja mieltymykset niihin ovat meille vieraita. Nyökyttelimme avoimin mielin annetuille ehdotuksille.

Myöhemmin törmäsin nuudelitarjontaan monin tavoin. Niitä kuivui pyykkinarulla vaatepyykin kanssa.
Markkinatorilla ne olivat kuin lankavyyhdet sellaisenaan myytävinä. Mestarinuudelit syntyvät pitkän käsityöprosessin tuloksena. Siitä tuonnempana. Myös kadun vanhus kantoi nuudeleita käsivarrellaan tehden niillä kauppaa kuin Helsingissä kerjäläiset kielokimpuilla.
Vietämme aamupäivän omaa aikaa Kunmingin kaupungin puistossa Green Lake Parkissa, joka on entuudestaan tuttu. Sinne järjestetään toki oma kuljetus, koska sukulaisten mukaan "takseja ei ole".  Yunnanin maakunnan pääkaupungissa Kunmingissä on reilusti enemmän asukkaita kuin koko Suomessa ja olemme toki jo huomanneet takseja liikenteessä.

Puistossa kohtaamme kiinalaisuuden. Ylväät bamburivistöt reunustavat kulkureittejä, riippupajut kumartavat veden pintaan, joka suunnalla jokin liikunnallinen ryhmä tavoittelee hyvää oloa.


Puistossa on omat telineet naisten käsilaukuille. Laukut riippuvat ilman vartiointia, kun omistajat heiluttavat mailoja, joista pallot eivät karkaa, vaikka naiset pyörivät ja kurottelevat käsivarsiaan, toiset avaavat viuhkojaan tasatahtiin tai tanssivat paritanssia musiikin säestämänä. Tunnelma on klassisen kipikiinalainen. Liikunta on nautinto, se on osa päivien soljumisen rutiinia. Nuoret parit istuvat bambujen katveessa ja niiden runkoihin on kaiverrettu rakkauden tunnustuksia.

Puiston harmonia ja kauneus kutsuvat ihmisiä oleilemaan veden ääreen riippupajujen katveeseen ja lotuksenkukkameren maisemaan. Naiset istuvat penkeillä ja keskittyvät käsitöihinsä: He kutovat  tai tekevät ristipistotöitään. Nuoret istuvat tabletti sylissä ja vanhat pariskunnat oleilevat penkillä vierekkäin päivänvarjon alla ääneti lukien toistensa ajatuksia tai uppoutuneina omiin haaveisiin ja muistoihin. Isovanhemmat kantavat lapsenlapsia selässään ja vanhemmat ulkoilevat lastensa kanssa. Bambu taipuu lastenrattaiksi ja rinkkatelineeksi.

Hurmaannun maisemanäystä, jota en aiemmin ole Kiinassa tavannut. Järvi on muuttunut lootuskukkamereksi! Näen vaaleanpunaisia ja valkoisia eri vaiheessa olevia kukkia, nuppuja ja siemenkotia. Valtavat pyöreät lehdet siivilöivät valoa ja muodostavat rytmikkään valon ja varjon leikin. En ole ainoa viehättynyt kokija. Kaikki paikalla olijat tuntuvat kuvaavan näkymää.
Nuori kiinalaisnainen tarttuu käsivarteeni. Hän haluaa kuvata minut puistomiljöössä. En ole ymmärtänyt, miten eurooppalaisen erilaisuus vieläkin erottuu kiinalaisten joukosta.

Menemme veden pintaan ulottuvaan ravintolaan hedelmäteelle.  Saamme lasikannullisen teetä, jonka joukossa on hedelmäpaloja ja annokseen kuuluu termoskannullinen kuumaa vettä.  Teen äärellä voi kiireettömästi pitkittää lootusten kukkameren ihailua, antautua kauneuden lumoon ja liukua joutilaisuudessa kiinalaisuuteen väkeä tarkkaillessaan.

Maailman epäsopu ei kantaudu tänne,
valkoisten pilvien joutilaisuuteen.
Katkelma Shiwun runosta