torstaina, toukokuuta 04, 2006

Ilmiöitä Kiinassa


Kiina näyttää olevan todellinen 7/24 yhteiskunta. Täällä voit ostaa kristallikruunun tai mennä kampaajalle aikaa varaamatta vaikka sunnuntaina klo 22 tai sen jälkeenkin. Ylipäätään Kiina tuntuu olevan aina auki. Kun on nälkä, tarjoillaan ruokaa. Ranskassa tai Italiassa jäät ilman lounasta, jos kello on vierähtänyt kolmeen iltapäivällä. On kituutettava iltaseitsemään ennenkuin taas aloitellaan ruuan tarjoileminen.

Täällä voit vielä iltayön hämärässä ostaa yöpalaksi hedelmätorilta vaikka tuoreen vesimelonin.

Poikkesin suutariliikkeen yhetydessä olevaan kenkien huoltopisteeseen. Pölyiset nahkasandaalini pestiin ensin huolella hammasharjalla ja jollakin vaahtoavalla tökötillä. Sen jälkeen nahka, remmejä unohtamatta, käsiteltiin normaaliin tapaan. Toimenpide kesti vartin verran ja maksoi yanin / kenkä (10 senttiä). Kenkien huoltotuoleilla vaihtuivatkin koko ajan asiakkaat, jotka kadulla äkkäsivät, että onpa minulla pölyiset kengät.Kuvassa näkyy hammasharjan pitkitetty elämä.

Kenkäni koko Euroopassa on 4.5 tai 37-38, täällä se on 240. Kumman isot jalat näillä siroilla kiinalaisilla ;=)

Kiinassa ei ostoksien pakkaukseen käytetä enää muovipusseja. Kaikki pakataan ohueen kuitukangas pussiin, joka maatunee paremmin. Tästä kannattaisi ottaa meilläkin mallia.

Runsaasta väkiluvusta, ajoittain ankarastakin köyhyydestä ja ihmisten vilinästä sekä paikoittaisesta tungoksesta huolimatta en ole kertaakaan joutunut minkäänlaisen väkivallan tai ryöstön yrityksen, epäillyttävän hipelöinnin tai käytöksen kohteeksi.

Vaikka Kiina on varsin korruptoitunut maa, ei täällä tunneta juomarahaa ainakaan ravintoloissa tai takseissa. Kaikki maksetaan 10 sentin eli yhden yanin tarkkuudella takaisin. Ei jää edes sellaista tunnetta, että pitäisi sanoa, että saat pitää loput. Korruptio liikuttanee huomattavsti suurempia rahoja.

Viiden viikon aikana en ole nähnyt liikenteessä ainoitakaan vauvan vaunuja. Tänään näin ensimmäisen kerran ns. sateenvarjorattaat. Lapsi kannetaan yleensä selässä.