sunnuntaina, elokuuta 23, 2015

Listauksia

Matka on kotiin lentoa vaille lopussa. Mietin lyhyesti matkan antia.

Siitä kehkeytyi rikas, odottamattoman antoisa ja monipuolinen. Nuuskiva nenäni ja pidäkkeetön uteliaisuuteni veivät löytöjen poluille, unohtumattomiin kohtaamisiin. Muistot kulkevat mielessä kuin rukousnauhan helmet sormissa. Käyn niitä läpi, pysähtelen, jatkan. Aloitan alusta, pysähdyn uuden helmen kohdalla ja uppoan muistijälkien jatkumoon uudelleen ja uudelleen.

Mikä oli hyvää?

Kiinalaisuus. KIINALAISUUS ja vielä kerran KIINALAISUUS!

Turvallisuus, ystävällisyys, toimivuus, ruokalajien moninaisuus, keveys ja makujen sinfonia, tulista, lempeän hienostunutta, limaista riisivelliä mutta ah niin vatsaa hivelevää aamun aloitukseksi, siisteys, ummikkojen kohtaamisen yritteliäisyys, rauhallisuus, maltillisuus tungoksessa ja runsasväkisyyden keskellä, terve kansallisuusylpeys, suhteellisuudentaju. Elämän syke ja yhteisöllisyyden tuntuma kansan korttelien vilinässä, konstailemattomuus, kitkattomuus tarttua täkyhin.

Juomarahashowlta välttyminen on todella helpottavaa. Palvelu maksaa sen mitä sen sanotaan maksavan. Tavaran lopullinen hinta saattaa olla taidokkaan tinkimisen ansiosta 1/3 pyydetystä hinnasta. Aina ei edes tarvitse ryhtyä leikkiin, kun kauppias tuumaa, että antaa mennä halvemmalla.

Ihmetyksen aiheet?

Eurooppalaisena ottaa aikansa tajuta itsestäänselvyys, että maailman väkirikkain maa puhuu lähinnä omaa kieltänsä, kiinaa. Kiinahan on maana laajempi kuin koko Eurooppamme. Ei heillä ole tarvetta jokapäiväisessä turistivilinässä, jossa kuitenkin kiinalaisturistit ovat enemmistönä, osata vieraita kieliä. Todellinen liike-elämä toki edellyttää vähintään englannin kielen taitoa.

Opasteetkin ovat etupäässä kiinalaisin merkein. Kiitettävästi esimerkiksi suurkaupunkien metropysäkit ovat myös länsimaisin kirjaimin. Helpottaa ja kummasti nopeuttaa arjen pyöritystä vieraassa toimintaympäristössä. Hetkellisesti voi eläytyä lukutaidottoman ihmisen osaan. Mikä onni osata lukea ja ymmärtää vielä lukemansa!

Sensuurin läsnäolo yllättää. TV-ruutu todella pimenee kesken BBC:n uutisten, kun aiheisiin ilmestyy arkoja asioita: korruptiota, Tienamenin aukion verilöyly mainitaan, kun kerrotaan laulaja Taylor Swiftin keikkamatkasta Kiinaan. Hän on syntynyt juuri tuon raadollisen tapahtuman vuonna 1989. TV siis pimenee hetkeksi. Googlen hakukonetta ei voi käyttää.

Matka opettaa syvästi ja vakuuttavasti ihmisten samanlaisuutta väristä, kielestä ja maantieteestä tai kulttuurista riippumatta.

Ihmisen tarpeet:
Nälkä - ruoka  - wc - hiki - jano - vesi - puhtaus - terveys - työ - palkka - toimeentulo - koti - uni - lepo - perhe - läheiset - yhteisö – yhteisvastuu - koulutus - kevyempi / mielekkäämpi työ - parempi toimeentulo - ylimääräinen raha - mielekäs joutilaisuus - luovuus - ote unelmien reunasta – ahneus meillä, joilla on kylliksi, iloisuus niillä, joilla on jotakin.

Ihminen tulee aika vähällä toimeen tavallisessa arjessa, vaikka kuvan muovia pursuava sekatavarakauppa saa pään pyörryksiin. Vieressä myydään selkeästi perusruokaa riisiä. Mutta mistä astiasta sinä ostaisit?



Eriarvoisuuden ja varsinkin köyhyyden näkeminen koskettaa aina. Jälleen kiinalainen on tätäkin miettinyt ja toteaan viisaasti. Ajatus pätee varsinkin, kun yritämme vieraassa kulttuurissa olla mielestämme avuksi:

Ihmisten neuvominen on helppoa, heidän auttamisensa vaikeaa.

Matkablogiani ovat rytmittäneet tavan takaa pysähdykset kiinalaisen viisauden ja runouden äärellä. Olen ammentanut niistä paljon. Nyt viimeiseksi siteeraan Guan Yinzin ajatusta juuri minulle:

Hyvä jousiampuja on oppinut taitonsa ampumalla eikä mestariampuja Yiltä; soutaja on oppinut taitonsa soutamalla eikä mestarisoutaja Aolta; hyvä ajattelija on oppinut taitonsa ajattelemalla eikä menneisyyden viisalta.

Arkisemmin kiinalainen toteaa:

Tiet oppii kulkemalla, työt niitä tekemällä.

Kiinan matka on kaikkine elämyksineen, kummastuksineen ja oman kulttuurinsa ominasipiirteineen herätellyt minussa monen tason ajattelua. Taidan jatkaa pohdiskelevaa kirjoittamista, jota olenkin jo opiskellut filosofi Eero Ojasen johdolla periaatteena "Kirjoita oma filosofiasi".