perjantaina, elokuuta 21, 2015

Aamun harmoniaa (tiistai 14.7.)


Herään Ranskan kansallispäivään ja Ruotsin prinsessa Victoriallekin lauletaan kohta happy birthday to you!

Lähden kuuden jälkeen aamukävelylle. Ilma on lämmin ja kostea. Kaskaat ovat jo avanneet äänensä. Lähimmän paviljongin ovat varanneet tänä aamuna joogaajat. Ohjaaja punaisissa vesiputouksen lailla poimuille laskeutuvissa housuissaan ohjaa naisryhmää matoillaan. Järvi lepää taustalla tyynenä. Vain pari äänetöntä soutajaa leikkaa peilimäistä pintaa.



Yksinäinen vanha mies lukee lehteä suurennuslasilla olkihattu päässään. Jatkan tuttua polkua. Valokuvaajat ovat jo asemissaan kameroineen. He selvästi ajattelevat, että aikainen lintu nappaa madon ja silloin kamerat käyvät lintu polttopisteessä. Kuvaajat ovat tainneet odottaa lintua jo tovin, koska monen paidan selkä on hiestä märkä. Yhdellä miehellä törröttää viuhka takataskussa. Siellä se ei paljon lievitä hikistä oloa. Huolehtivainen vaimo on varmaan laittanut sen miehen matkaan. Eihän valokuvatessa voi heilutella viuhkaa! Huolenpito puhuu rakkauden kieltä.

Seuraavalla paviljongilla yksinäinen vanhus tekee hitaita kyykkyharjoituksia keskittyneesti. Ihailen näitä kulttuurinsa vanhoja käytäntöjä kunnioittavia ihmisiä. Heille terveyden, omatoimisuuden ja toimintakyvyn ylläpito ei ole teoriaa. Se on jokapäiväinen elämän sisältö ja itsestäänselvyys; tapa olla olemassa, elää pitkään ja terveenä. Toki kyykkytaitoa tarvitaan kotoisilla WC käynneillä. Miksi harjoittaa jalkojen ponnistusvoimaa kuntosalilla, kun sen voi tehdä aamukasteessa heräävän luonnon helmassa.

Riippupajut liikkumattomina toistavat herkkää olemustaan veden aamu-usvaisesta peilistä. Olen pääsemättömissä näyn mieltä tyynnyttävästä olemuksesta. Mieleni lähestyy riippupajuriippuvuutta. Muutaman askeleen päässä yksinäinen kalastaja nappaa aamun auvoisen tuokion ja ehkä kalankin.


Myöhemmin, kun olen palannut hotelliin, TV:stä tulee mainos, jossa ihmeitä tekevällä teellä taistellaan lihavuutta vastaan. Lähikuvissa puristellaan miesten ja naisten vatsamakkaroita ja havainnekuvilla näytetään, miten rasvasolut valtaavat ihmisen vatsaontelon. Sitten nautitaan ihmeteetä ja rasvasolut sulavat kuin taikaiskusta. Laihtumaan onnistuneiden kuvia naytetään ennen ja jälkeen. Liikunnan ja ruokavalion merkityksestä ei hiiskuta mitään. Meille tuttu länsimainen poppakonstien ilosanoma on levinnyt seinän kokoisille TV-ruuduille Kiinaankin.

Palataan vielä runollisiin maisemiin. Näen eilisen taiji-opettajan ja -oppilaan taas varhain harjoitusten äärellä. Ylitän Ming dynastian aikaisen sillan. Nainen aniliinin punainen viuhka kädessään työntää pyörätuolissa pieneksi kutistunutta vanhusta veden äärelle. Hoitaja heiluttaa viuhkaa hauraan vanhuksen olon helpottamiseksi. Pysähdyn. Kun lähden jatkamaan matkaa, hoitaja heiluttaa viuhkaansa perääni ja hymyilee. Hän tietää tekevänsä arvokasta työtä. Nostan peukkuni pystyyn. Minulla on Helsinki Missioni, hänellä omansa.