lauantaina, elokuuta 22, 2015

Kunnossa kaiken ikää

Shanghain vanhimman kaupungin korttelien risteyksessä on julkisia kuntosalilaitteita, joilla maksutta kuka tahansa voi harjaannuttaa lihaskuntoaan tai pitää niveltensä liikeratoja yllä.


Ne ovat uusinta uutta. Kiinalainen ikäihminen harjoittaa venyttelyä ja voimistelua missä vain ja koska vain mitään kainostelua tuntematta. Kun vilkaisen puiden katveeseen, näen miehen valkeassa asussa seisovan toinen jalka korkealla puun oksalla. Venytys näyttää tehokkaalta ja jalka nousee kadehdittavan korkealle.



Puistotiellä ihmiset kulkevat ja nostelevat yläraajojaan, pyörittelevet niitä ja välillä läpsyttelevät itseään. Sitten ovat tietysti ihan erikseen taijin hypnoottiset liikeradat ja tasapainoa vaativat liikkeet. Puiston penkillä istuvat vanhukset eivät nakkele niskojaan. He vetreyttävät kaularankansa liikeratoja.

China Daily on huolissaan. Sanomalehti kirjoittaa 23.7.2015 Kiinaa uhkaavasta vanhustenhuollon ongelmasta, jonka suhteen he ovat vähintään yhtä syvässä suossa kuin Suomessa. Tarvitaan rakenteellisia uudistuksi! Kiina saa sorvatakseen oman Sotensa.

Kiinassa on nyt 212 miljoonaa (!) yli 60-vuotiasta. Heistä 40 miljoonaa ei tule toimeen omatoimisesti. Tässä maassahan vanhuus alkaa parikymmentä vuotta aiemmin kuin kotimaassani. Vuonna 2050 yli 60-vuotiaita lasketaan olevan 36 prosenttia väestöstä.



Vanhuksista huoletiminen on perinteisesti langennut nimenomaan miniälle tai ainakin lähiomaisille. Yangin lupautuessa poikamme Samulin vaimoksi (v. 2003) hän hyvästeli liikutusta herättäneessä seremoniassa lapsuuden kotinsa, vanhempansa ja liittyi Samulin perheeseen. Samalla lienee vanhan tradition mukaan hänelle langennut huolenpito aikanaan meistä anopista ja apesta. Tämä taisi jo silloin olla enemmän seremoniallista kuin hyväksi todettu ja tarpeen tullen toteutettava käytäntö.
Ensin meidän itsenäisten, omatahtoisten ja "kaiken tietävien" appivanhempien tulee vähintäänkin muuttua rajusti.

Kiinalaisen viisauden edustaja Jinghua Yuan sanoo kiertelemättä:

Jos et osaa teeskennellä kuuromykkää, ei sinusta ole anopiksi tai appiukoksi.

Nyt Kiina on tilanteessa, että huolenpitoa tarvitsevat vanhuksia aletaan siirtää hoitokoteihin, jonne täälläkään kukaan ei vapaaehtoisesti tai hinkua piukassa halua. Nyt on ääripäiden hoitokoteja olemassa hyvin köyhille tai heille, joilla on rahaa yleelliseen huolenpitoon. Puute on keskiluokkaisten ihmisten hoitokodeista. Siis tervetuloa PALVELURAKENNEUUDISTUSPROSESSI ja siihen liittyvät kaikki sopeuttamiset, mietinnöt ja koulutukset power point esityksineen! Voisin toimia kokemusasiantuntijana pientä korvausta vastaan vaikka silkkikankaan metreissä laskettuna.

Vanhenevan ihmisen toive säilyttää autonomiansa lienee globaalinen. Se on aikuiseksi kasvaneen ihmisen luonto. Jokainen haluaa olla oman elämänsä asiantuntija, vaikka hiukset harmaantuvat. Tämäkin (kuva alla) poikkeuksellisesti harmaantuneet hiukset hyväksynyt kiinalaismies haluaa nauttia puiston tunnelmasta tupakoiden, omaa teetä siemaillen ja viuhkaa heilutelle. Hän ei halua, etää joku tempaisee hänen tupakan imukkeensa ja viuhkansa ja sanoo tietävänsä, että nyt on herran Huinin oikea aika asettua varjoiselle vanhaikodin terassille odottamaan illan teehetkeä.


Ikäihmiset tapaavat puistoissa, levittävät kivipöydälle pöytäliinan ja pelaavat korttia tai mahjongia.


Eilen hotellin TV pimeni, kun BBC:n uutisissa nousi pintaan Kiinan tämänhetkinen korruptiohässäkkä. Kuva palasi, kun oli siirrytty neutraalimpiin uutisiin. Toki Kiinan päivän lehti nostaa avoimesti korruption esille. Sensuurin läikähdys vain muistutti siitä, että ei Kiina ihan avoin valtio ole.