perjantaina, elokuuta 21, 2015

Vahingollista hellyyttä

Aamiaisella seurasimme pöytäkuntaa, jossa istui kolme sukupolvea: äiti, hänen noin 8-9 vuotias poikansa ja tämän isovanhemmat.

Pulleanoloinen poika istui kuin keisari pöydän ääressä. Äiti meni ja tuli, haki ja palveli jälkeläistään. Poika halusi lisää jugurttia. Äiti kipaisi hakemaan uudenlaisen purkin ja toi mukana lasin kuumaa vettä. Äiti asetti jugurttipurkin lasiin lämpiämään. Poika maistoi tuotetta. Pahaa! Äiti palasi noutamaan samanlaisen jugurtin, joka oli jo maistunut pojalle, ja lämmitti sen juomalasin vedessä. Poika seivästi pillillä kuin raivoisa sotilas purkin kannen ja ryysti muutaman kerran. Työnsi lopun purkillisen tylysti äitiä kohti. Pikku keisarin edessä oli myös puoli lasillista maitoa ja saman verran juomatonta kaakaota. Isoisä alkoi selvästi paheksua moista ruualla kronklaamista. Se ei pojan äitiä hetkauttanut.

Neuvolan lääkärinä näin edessääni pojan kasvukäyrän, jossa painokäyrä hälyttää selvästä ylipainosta ja tendenssi painon suhteen on huolestuttava. Tilanteeseen olisi puututtava, mutta aavistelen, että tällä äidillä on loputon määrä perusteluja, miksi juuri meidän Sanzin vatsa tarvitsee paljon lämmintä maitoa ja muita hellittelyruokia. Valitettavasti poika itse tulee eniten aikanaan kertyvästä ylipainosta harmistumaan.

Vuonna 2030 lasketaan, että Kiinassa on kolmisenkymmentä prosenttia nuorista miehistä vailla ikäistään 25-40-vuotista vaimoehdokasta yhden lapsen politiikan vääristäessä sukupuolijakaumaa. Kun kisaa viehkeistä naisista käydään, tämä poika taitaa tähyillä takarintamassa.

Han Feizi tietää:

Lempeällä äidillä on monta poispilattua lasta.