perjantaina, elokuuta 21, 2015

Tietoisen syömisen taito ja nautinto

Kiinalainen kulttuuri on jo satoja vuosia ennen meitä ymmärtänyt mindfullness-käsitteen. Taistelu lihavuuden kiroutta vastaan vaatii juuri tietoista läsnäoloa lautasen äärellä. On syytä kunnioittaa makujen ja tuoksujen, ruokien aromien vivahteikasta maailmaa. Ateriointi on yksi elämän suuria nautintoja varsinkin, kun sen jakaa toisen kanssa. Kännykät pois käden ulottuvilta, kirjat ja lehdet viereiselle pöydälle! Kunnioita kiireettömyydellä päivän tärkeää nautinnon hetkeä.

Pureksi ruokasi huolella ja niele se hitaasti, niin elät satavuotiaaksi, tietää kiinalainen perimätieto.

Se on totisinta totta. Kun seuraan kiinalaisseuruetta pyöreän pöydän äärellä ruokailemassa, pyörivällä lasilevyllä on usein toistakymmentä erilaista ruokalajivatia. Jokainen noukkii puikoilla pienen määrän suuhunsa ja makustelee sitä kiirettä pitämättä. Sitten hän antautuu toisten kanssa keskusteluun ja ilonpitoon. Hetken kuluttua lasilevy pyörähtää ja isokin mies noukkii puikoillaan muutamia vihanneksia tai yksittäisen pähkinän. Makustelee niitä hotkimatta suussaan.
Meitä suupaltteja ohjeistetaan hyvään käyttäytymiseen ruokapöydässä:

Älä syö liikaa äläkä puhu liikaa.

Jos pitää valita näistä kahdesta, kiinalainen pitää parempana, että syö mieluummin liikaa kuin höpöttää toiset pyörryksiin. Yritän ottaa opikseni.

Toinen oivallinen ohjenuora hyvään sosiaaliseen käyttäytymiseen kuuluu:
Älä pistä suuhusi mitä tahansa äläkä päästä suustasi mitä hyvänsä!

Tietoisen syömisen neuvoja satelee ja kiinalaisille ne eivät ole pelkkää teoriaa:

Jos et pureskele kunnolla, et huomaa makuja, etkä voi pureskella kunnolla, jos suusi on liian täynnä ruokaa. Ahmittaessa ruuasta katoaa maku.