tiistaina, helmikuuta 14, 2006

Ystävän päivän mietteissä

Sinä ystävä!

Kiinaa puhuva sanakirjamme on liittynyt aamukahvituokioon ja vastaa pontevasti toivotukseemme. Se osaa liittää toivotukseen vielä hyvä- sanankin: Sinä hyvä ystävä! Siis kaikille lukijoille vähintääkin ystävällisyyden siivittämää päivän kulkua. Ystävän päivää on pidetty kaupallisena hömppänä. Uutiset kuitenkin kertovat päivän juurien juontava Englantiin 1500-luvulle ja Henrik VIII:een.

"Jos pidän vihreää oksaa sydämelläni,
laulava lintu kyllä tulee"
Kiinalainen sananlasku

Helsingin Sanomat tuntuu liittyneen sapattimatkaamme. Lähes päivittäin on laajoja artikkeleita elämän menosta Kiinassa. Sunnuntain lehti kertoi talousihmeen nurjasta puolesta. Köyhyys on sitkeä vitsaus maaseudulla, 800 miljoonalla maatyöläisellä (joka 7.ihmisellä maapallolla)on riippakivenä 2600 (lue: kaksituhatta kuusisataa) vuotta vanha maatalousvero. Heidän vuosiansionsa saattaa kieppua 300 euron tienoilla. Euroopassa itketään tukiaisista, kesantopelloista ja kurkun muodon direktiiveistä. Kaiken selittävä tekijä on tietysti paikallinen menneisyys ja historian juuret.

Kiinalaisen miniämme vieraillessa ensimmäisiä kertoja Suomessa ja ajellessamme vehreiden peltojen halki Porvoon seudulla hän ihmetteli miksi kukaan ei työskentele laajoilla pelloillamme? Nyt ymmärrän tämänkin kysymyksen paljon syvemmin.

Toivon kaikille kiinalaisille, joiden maalattiaisen makuuhuoneen sisustuselementteinä ovat erilaiset maakuokat ja menestyneimpien sängyn vieressä törröttää mopedi, helpotusta toimeentuloon. Kiinalaista maamiestä lainatakseni "viheliäisen vaikealle" arjelle toivosi helpotusta. Meitä onnellisempia he saattavat olla jo nyt.

"Tuhannet
ja taas tuhanne virrat
juoksevat mereen,
eikä meri
ikinä täyty-
ja vaikka ihminen
pystyisi muuttamaan
kivet kullaksi,
ei hänen sydämensä
ikinä olisi kylläinen"

(kiinalaista viisautta)

Tänään HS kertoo kiinalaisten hurjasta menosta ystävän päivänä. He osaavat ottaa luovasti ilon irti harmaata arkea pilkkovasta juhlapäivästä! Rakastavaiset leikkauttavat nenänsä saman näköisiksi 1000 eurolla. Se lujittaa heidän yhteenkuuluvuuttaan (kyynisyyden kielellä taloudellista sidettä).

Oma 35. hääpäivämme sattuu Kiinassa oleskelun aikaan. Saapi nähdä minkä näköisinä palaamme kotimaahan? Onko silmissämme uusi aasialinen "vino pilke". Päätämmekö kiinalaisin keinoin juhlistaa suhdettamme ennakkoluulottomasti! Timantithan ovat kovin perinteinen tapa ;-)

"Hymy on lyhin etäisyys kahden ihmisen välillä" ( Victor Borge). Viljelkäämme tätä viisautta. Siihen ei tarvita kuokkia tai tukiaisia, vain hyvää tahtoa.

Alla oleva kartta paljastaa kaikille, jotka ovat pähkäilleet tulevaa olinsijaamme, missä on Lijiang?