maanantaina, toukokuuta 01, 2006

Luonnollisen pitkä elämä



Kuvat 1-2: Suojaan alta polttavan auringon ja nyt ruokaa tuoreista vihannksista ja munista.

Kello on täällä 03.30 tiistaina 2.5. Suomessa alettaneen laskeutua arkeen vappuriehan jälkeen. Ihanaa, että suomalainen kesä tekee tuloaan! Täällä oli eilen 1.5 ensimmäinen täysin pilvetön taivas. Aurinko on polttavan kuuma, kun se paistaa kohtisuoraan taivaalta. Kadut täyttyivät päivänvarjoista ja "kultaisen viikon" alettua turistiryhmistä. Vapun erikoispiirteitä ei näkynyt mitenkään. Laulua ja syömäpuikkorummutusta ravintoloissa oli kuin muinakin viikonloppuina. Ei ilmapalloja tai ilotulitteita, joita Kiinassa yleensä käytetään runsaasti. Ei myöskään yhtään humalaista tai pullon kanssa kulkijaa.

Ilmi kommentoi Suomen vanhustenhuollon hätätilaa. Olemme seuranneet joitakin televisiokeskusteluja ja ministeri Hyssälän saamaa kansalaiskannanottoa vanhustenhuollon onnettomasta tilasta. Täällä arvelen suvun huolehtivan ja hoitavan vanhuksensa. Vanhusten kohtalo on paljolti omaisten ja omien säästöjen varassa. Ei ole varaa mennä sairaalaan tai ostaa kalliita lääkkeitä. Täällä luotetaan omaan energiavirtaan, elimistön sisäiseen tasapainoon ja luonnon lääkintään. Ihmisen elämä pyrkii harmoniaan ympäröivän luonnon kanssa. Siitä näkökulmasta kuolema ei ole odottamaton vieras vaan osa luonnon vääjäämätöntä kiertokulkua.

Tällä hetkellä Kiinassa on kuusi työikäistä yhtä yli 60-vuotiasta kohti. EU:ssa vastaava luku oli 2.8 vuonna 2004. Kiinaakin lähetyy pitemmällä tähtäimellä vanhuuskriisi. Vuonna 2040 täällä on 400 miljoonaa yli 60-vuotiasta. Se on enemmän kuin Italian, Ranskan, Japanin, Ison-Britannian ja Saksan yhteenlaskettu väestö tänään.

Ikäihmisiä näkee paljon katukuvassa, teillä ja toreilla arkisissa askareissa tai vain oleilemassa tarkkaillen nuorempien elämän menoa. Puistoissa ja "nurkan takana" vanhat miehet istuvat pöydän ääressä iskemässä korttia tai pelaamassa mahjongia. Vanhuksia näkee myymässä katuruokaa tai jotain pientä turistikamaa talonsa nurkalla. Välillä he vetävät nokosia istuallaan tai pää myyntipöydällä käsivarsien päällä. Isovanhemmat liikkuvat paljon pienten lastenlasten kanssa. Vaikka Kiinassa on vahva lastentarha kulttuuri, näyttää aika moni alle kouluikäinen olevan päivähoidossa mummolassa.

Lasten koulupäivä näyttää venyvän vanhempien työn takia pitkäksi.He tulevat kouluun jo ennen kahdeksaa ja heidät noudetaan vasta klo 17 jälkeen.

Vanhainkodin tapaista paikkaa en ole havainnut. Tänään syntyvän kiinalaisen odotettavissa olevaa elinikää en tiedä. Arvelen sen olevan selkeästi lyhyemmän kuin Suomessa. Elinikäennustehan on yleensä ensisijaisesti suhteessa imeväiskuollesuuteen. Jos selviää pari vuotiaaksi, alkavat elinikään vaikuttaa sosiaaliset olot ja koulutus. Arvelen, että täällä harva elää sitä yhteiskunnallisten muutosten ja myös kehittyneen, tehostetun sairaanhoidon mukanaan tuomaa uutta elämän vaihetta, jossa elämä on lopulta vuoteessa toisten varassa olemista. Täällä armollisella, "ajallaan tulevalla" ja luonnollisella kuolemalla lienee vielä sille kuuluva rooli.

"Viisas sopeutuu olosuhteisiin
niin kuin vesi asettuu ruukkuihin."

(kiinalainen sanonta)

Dementian ennaltaehkäisyn kannalta kiinalaiset elävät varsin terveellisesti. He liikkuvat paljon, koska arjesta selviäminen tuo tullessaan edelleen hyötyliikuntaa, syövät monipuolisesti mm.paljon vihanneksia, hedelmiä, ovat normaalipainoisia ja heillä vaikuttaa olevan luonnollinen ja elävä sosiaalinen verkosto. Tuntuu, että heillä on mielekästi tekemistä arjen sujumiseksi voimiensa mukaan.Täällä tuskin puuhataan ikäihmisille tasapainopoliklinikoita. Koordinaatiosta ja tasapainosta huolehditaan läpi elämän. Siitä kertovat aamuisin täyttyvät "voimistelevat" puistot. Kannattaa kokeilla hölkätä selkä edellä!

Naxi-Mantan lakitus


Olemme seuranneet Suomen uutislähetyksestä, että Mantan lakituksen aikaan Espan puistossa lähes panikoitiin tungoksessa. Hienoa, että aurinko juhlii kanssanne kevään, työväen ja ylioppilaiden riemujuhlassa.

Lijiangin lakitusseremonia ei näemmä läpäissyt television uutiskynnystä. Tosin Matti Vanhasen Koneen hissikauppojakaan ei näkynyt bisnesuutisissa. Lijiangin Mantan suunniteltua lakitusajankohtaa jouduttiin siirtämään, koska patsaan seuraksi tuotiin juuri tuolloin nosturiautolla komeita pronssisia työhevosia ja työläishahmoja. Illan suussa tilanne oli ohi.

Matriarkaalisen kulttuurin keulakuva, vähemmistökansallispukuinen pronssinen naxi-nainen, sai demoraattisen Suomen juuri nyt työtä vieroksuvalta naiselta hatun päähänsä. Sen kunniaksi nostimme huulillemme paikallista juhlajuomaa, valkoista juomaa ja mielissämme toivotimme onnellista elämää ja pitkää ikää kaikille tasapuolisesti. Eilen näin kaupungilla yhden humalaisen ja kahdella nuorella miehellä oli olutpullo kadulla mukanaan. Julkijuopottelu ei näytä kuuluvan katukuvaan.

Poliisitkin keskittyivät pitämään ratsiaa hedelmämarkkinoilla. He hakivat viiden hengen voimalla tuoreet mansikat ja kirsikat autonsa peräpenkille ja kirjoittivat sakkolaput kahdelle torimyyjälle, joiden kolmipyöräiset pyörät takavarikoitiin ainakin ilmeisesti siksi ajaksi, kun sakot on maksamatta. Banaanit eivät näemmä poliiseille maistu. Ne sai myyjä kerätä kadun varteen omaan liinaansa. Torikauppiaan sakkolappuun piirtyvä allekirjoitus sujui myyjältä yhtä hitaasti, kuin minä kirjoitan muutamaa harvaa osaamaani kiinalaista merkkiä. Vähän tädin leukaa väpätti, kun suuren sesongin alla viedään myyntikoju alta ja paiskataan sakkolappu kouraan.

Täällä vapun vietto ratkeaa vasta tänään 1.5. Aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta, luvassa on 26 astetta. Hyvää Valpuria kaikille!