tiistaina, huhtikuuta 11, 2006

Käsityön kauneus

Kampaajalla

Päätin pesettää hiukseni ammattilaisen käsin. Menin kampaajalle. Ennen lähtöä harjoittelin peilin edessä hiusten pesun ja kuivauksen yksiselitteisen ummikkoimitoinnin. Mikään mukaan sattunut sanakirja tai ”kiinaa matkailijalle”- opas ei pitänyt sisällään vuorosanoja kampaajalla käymiseen.

Kävelin sisään ja firman tummapukuinen, kauluspaitainen pomo olikin heti vastaanottamassa minua. Hän puhui muutaman sanan englantia. Tein heti selväksi, että tällä kerralla ei vielä saksia kaiveta esiin eikä tarkoitukseni ole myöskään sulautua joukkoon ja värjäyttää hiuksiani korpin mustiksi.

Luovutin epäröimättä rahareppuni ja takkini hänen luotettavaan haltuunsa. Istuin peilin eteen. Nuori nainen alkoi mättää shampootta kuivalle päälaelleni ja pienestä pullosta vettä kyytipojaksi. Johtaja toi vielä eteeni hintahaitarin, joka oli tietysti kokonaan kiinaksi. Sain valita pesun kuudesta kategoriasta, joista halvin oli 0,6 euroa ja kallein 2,5 euroa. Olin luksustuulella. Valitsin siis 2,5 euron käsittelyn. Valinnan tehtyäni sain höyryävän teemukin eteeni. Hiukseni alkoivat vaahdota kauniisti. Pieni silmäys ympärille osoitti, että kaikki muut asiakkaat olivat miehiä. Hiuksia vaahdotettiin antaumuksella. Tähän vaiheeseen kuului päälakeni naputtelu sormenpäillä ikään kuin nainen olisi koputellen kysellyt, onko pääni sisällä ketään kotona. Tämä oli ymmärrettävää, koska sanallinen kommunikaatio, edes muodollinen toteaminen aamun sateesta, ei ollut ulottuvillani.

Hiuksiani leivottiin valkeassa vaahdossa ammattilaisen ottein. Tärkein liike oli otsalta päälaelle veto viisipiikkisillä eli molempien käsien sormilla. Vaahdotusvaihe kesti noin neljännestunnin. Viereisen miehen lyhyttä tukkaa käsiteltiin yhtä kauan. Siirryimme samaan aikaan makuupaikoille huuhtelualtaiden äärelle. Olin kahden kiinalaismiehen välissä. Toinen hoiteli bisneksiä kännykällä, toinen meditoi silmät kiinni ja turvalelu eli sytyttämätön tupakka heilui sormien välissä. Huuhteluvaiheeseen liittyi päänahan hieronta ja hoitoainekäsittely. Hieronnan yhteydessä käsiteltiin myös leukaniveleni ja otsanahkaani kiristettiin varsinkin nenän tyvestä. Sillä yritettiin ehkä rentouttaa huolestuneisuuden mukana syntyvää pystypoimua silmien välissä.

Seurasi siirtyminen takaisin peilin ääreen, jossa tuoli laskettiin puolimakaavaan asentoon. Nyt jatkui pään hieronta, johon sisältyi muutamia napakoita karatemaisia kädensyrjäiskuja otsalta päälaelle. Päätä käänneltiin venyttäen puolelta toiselle ja päännyökkääjälihakset saivat osansa karateiskuista. Arvelin hieronnan loppuvan, kun pää palautettiin keskiasentoon.

Nyt alkoi yläraajojen käsittely. Nainen istui tuolin käsipuulle ja otti yläraajani kuin lapsen syliinsä. Hän hieroi yläraajan alkaen kainalosta ja isosta rintalihaksesta, paineli ehkä tärkeitä akupisteitä kämmenissä sekä tunnusteli pulssin matkan varrella. Jokainen sormi käsiteltiin erikseen. Sormien hieronta loppui terävään nykäisyyn sormen kärjestä. Yläraajaa retuutettiin nostamalla ilmaan, jossa tehtiin muutama pyöritysliike ja lopuksi taas napakka nykäisy, jolla osittainen olkaluun paikaltaan luiskahdus olisi samalla tullut hoidetuksi.

Vilkaisin naapurituolin miestä. Hän nuokkui nyt etukenossa ja hänen selkäänsä hierottiin. Kohdallani siirryttiin samaan vaiheeseen. Kampaaja oli havainnut hartioideni kestojännityksen, joita laukaistiin ensin taputuksin, joista lähti imukuppimainen kuppausta muistuttava imaisuääni ja sitten jatkoksi seurasi normaalia kämmensyrjätaontaa.

Johtaja ilmestyi viereeni. Hiukseni harottivat puolikuivina ja taakse vedettyinä. Pomo tiedusteli, tuleeko minulle myös kuivaus. Toki. Siirryin kuivausvastaavan miehen tuoliin. Hän otti työsalkustaan föönin ja harjan. Ammattitaidolla hän föönasi hiukseni sanattomalla yhteisymmärryksellä tutun näköisiksi. Osmo oli saapunut noutamaan minua ja hänelle tarjoiltiin myös teetä odotellessa. Aikaa oli kulunut tunnin verran.

Kassalla selvisi, että tulovaiheessa riisumani silmälasit olivat hyvässä tallessa. Koko lysti maksoi 3,1 euroa. Poistuessani kampaamoon jäi aika monta miestä, yhtään naisasiakasta en nähnyt. Jos olisin valinnut 0,6 euron käsittelyn, olisinkohan poistunut shampoot päässä kampaamosta? Täytyy testata ensi kerralla.