sunnuntaina, elokuuta 23, 2015

Lähde mukaan, kurkista Kiinaan!

Tänään (23.8.) suomalaiset urheilijat ovat kunnostautuneet jo moukarinheitossa Pekingin MM-kisoissa ja herra Bolt on edelleen maapallon nopein mies.Kiina vyöryy ainakin urheilun ystävien digitaalisiin laitteisiin juuri nyt.Kiina on ollut esillä Helsingin juhlaviikoilla tanssien ja Helsingin taiteiden yössä ainakin eksoottisin keittiötuottein. Tarjolla on ollut mm. hyönteisten maistelua.



Jos kiinnostut Kiinasta, lähde mukaan kolmen viikon matkallemme. Kurkista Kiinaan meidän silmien, korvien ja elämyksien kautta.

Matkasimme maata ristiin rastiin.


Kiinassa todella ihmiset harjaannuttavat itseään kulkemalla puistoissa tai jopa kadulla selkä edellä eli takaperin. Koska Kiinan sensuuri esti blogini julkaisun tuoreeltaan matkan varrelta, joudun julkaisemaan sen nyt "takaperin".

Lukuohjeet: kun avaat blogin, valitse oikean puolen päivämääräpalkista päivämäärän kohdalta. Kirjoituksia on julkaistu 5.7.2015 - 23.8.2015 välisenä aikana siis edellisen Kiinan blogini päivämäärien alla.

Kun klikkaat päivää, aukeaa sinä päivänä julkaistu monen päivän teksi.

Pitää aloittaa auenneen teksti- ja kuvapalkin pohjalta eli kelattava takaperin sen päivän julkaisun pohjalle ja edettävä sieltä ylöspäin aina tarina kerrallaan. Yksi tarina alkaa yleensä otsikolla jonka edessä on oranssi neliö, jonka sisällä on pieni nuoli.

Takaperin kävely ei ole ihan helppoa ja tämä takaperin lukeminenkaan ei ole ainakaan minulle heti sujuvaa. Kannattaa kokeilla, uskon, että harjoitus vireyttää aivoja.

Matkalta palattua arvostaa kotomaan asioita. Ovat Suomenkin auringonlaskut niitä maailman kauneimpia.


Listauksia

Matka on kotiin lentoa vaille lopussa. Mietin lyhyesti matkan antia.

Siitä kehkeytyi rikas, odottamattoman antoisa ja monipuolinen. Nuuskiva nenäni ja pidäkkeetön uteliaisuuteni veivät löytöjen poluille, unohtumattomiin kohtaamisiin. Muistot kulkevat mielessä kuin rukousnauhan helmet sormissa. Käyn niitä läpi, pysähtelen, jatkan. Aloitan alusta, pysähdyn uuden helmen kohdalla ja uppoan muistijälkien jatkumoon uudelleen ja uudelleen.

Mikä oli hyvää?

Kiinalaisuus. KIINALAISUUS ja vielä kerran KIINALAISUUS!

Turvallisuus, ystävällisyys, toimivuus, ruokalajien moninaisuus, keveys ja makujen sinfonia, tulista, lempeän hienostunutta, limaista riisivelliä mutta ah niin vatsaa hivelevää aamun aloitukseksi, siisteys, ummikkojen kohtaamisen yritteliäisyys, rauhallisuus, maltillisuus tungoksessa ja runsasväkisyyden keskellä, terve kansallisuusylpeys, suhteellisuudentaju. Elämän syke ja yhteisöllisyyden tuntuma kansan korttelien vilinässä, konstailemattomuus, kitkattomuus tarttua täkyhin.

Juomarahashowlta välttyminen on todella helpottavaa. Palvelu maksaa sen mitä sen sanotaan maksavan. Tavaran lopullinen hinta saattaa olla taidokkaan tinkimisen ansiosta 1/3 pyydetystä hinnasta. Aina ei edes tarvitse ryhtyä leikkiin, kun kauppias tuumaa, että antaa mennä halvemmalla.

Ihmetyksen aiheet?

Eurooppalaisena ottaa aikansa tajuta itsestäänselvyys, että maailman väkirikkain maa puhuu lähinnä omaa kieltänsä, kiinaa. Kiinahan on maana laajempi kuin koko Eurooppamme. Ei heillä ole tarvetta jokapäiväisessä turistivilinässä, jossa kuitenkin kiinalaisturistit ovat enemmistönä, osata vieraita kieliä. Todellinen liike-elämä toki edellyttää vähintään englannin kielen taitoa.

Opasteetkin ovat etupäässä kiinalaisin merkein. Kiitettävästi esimerkiksi suurkaupunkien metropysäkit ovat myös länsimaisin kirjaimin. Helpottaa ja kummasti nopeuttaa arjen pyöritystä vieraassa toimintaympäristössä. Hetkellisesti voi eläytyä lukutaidottoman ihmisen osaan. Mikä onni osata lukea ja ymmärtää vielä lukemansa!

Sensuurin läsnäolo yllättää. TV-ruutu todella pimenee kesken BBC:n uutisten, kun aiheisiin ilmestyy arkoja asioita: korruptiota, Tienamenin aukion verilöyly mainitaan, kun kerrotaan laulaja Taylor Swiftin keikkamatkasta Kiinaan. Hän on syntynyt juuri tuon raadollisen tapahtuman vuonna 1989. TV siis pimenee hetkeksi. Googlen hakukonetta ei voi käyttää.

Matka opettaa syvästi ja vakuuttavasti ihmisten samanlaisuutta väristä, kielestä ja maantieteestä tai kulttuurista riippumatta.

Ihmisen tarpeet:
Nälkä - ruoka  - wc - hiki - jano - vesi - puhtaus - terveys - työ - palkka - toimeentulo - koti - uni - lepo - perhe - läheiset - yhteisö – yhteisvastuu - koulutus - kevyempi / mielekkäämpi työ - parempi toimeentulo - ylimääräinen raha - mielekäs joutilaisuus - luovuus - ote unelmien reunasta – ahneus meillä, joilla on kylliksi, iloisuus niillä, joilla on jotakin.

Ihminen tulee aika vähällä toimeen tavallisessa arjessa, vaikka kuvan muovia pursuava sekatavarakauppa saa pään pyörryksiin. Vieressä myydään selkeästi perusruokaa riisiä. Mutta mistä astiasta sinä ostaisit?



Eriarvoisuuden ja varsinkin köyhyyden näkeminen koskettaa aina. Jälleen kiinalainen on tätäkin miettinyt ja toteaan viisaasti. Ajatus pätee varsinkin, kun yritämme vieraassa kulttuurissa olla mielestämme avuksi:

Ihmisten neuvominen on helppoa, heidän auttamisensa vaikeaa.

Matkablogiani ovat rytmittäneet tavan takaa pysähdykset kiinalaisen viisauden ja runouden äärellä. Olen ammentanut niistä paljon. Nyt viimeiseksi siteeraan Guan Yinzin ajatusta juuri minulle:

Hyvä jousiampuja on oppinut taitonsa ampumalla eikä mestariampuja Yiltä; soutaja on oppinut taitonsa soutamalla eikä mestarisoutaja Aolta; hyvä ajattelija on oppinut taitonsa ajattelemalla eikä menneisyyden viisalta.

Arkisemmin kiinalainen toteaa:

Tiet oppii kulkemalla, työt niitä tekemällä.

Kiinan matka on kaikkine elämyksineen, kummastuksineen ja oman kulttuurinsa ominasipiirteineen herätellyt minussa monen tason ajattelua. Taidan jatkaa pohdiskelevaa kirjoittamista, jota olenkin jo opiskellut filosofi Eero Ojasen johdolla periaatteena "Kirjoita oma filosofiasi".

Historiaa, museoita, suutaria ja "korttipeliä"

Aamulla suuntaamme Kolmen rotkon museoon. Kuljemme tavallisen elämän melskeen läpi: on suutaria, parturia, räätäliä, kuppilaa, kuppaajaa, keittiötä, kauppaa, kampaajaa ja meitä pällisteleviä kiinalaisia. Heillä on yleensä hymy herkässä, kun muukalainen itse hymyilee ensin. Nytkin miesvanhus asettelee teelasinsa syrjään, poseeraa ja toivoo, että otan hänestä kuvan. Ilman muuta! Otan kokovartalokuvan ja kasvokuva.



Pysähdyn katuhoitolaan. Mies hieroo toisen niskan aluetta. Silmäni nauliutuvat niskaan syntyvään laajaan ja voimakkaaseen punotukseen. Uteliaisuuteni ei pysy aisoissa. Menen niskan äärelle. Hoitajan työkalu on patukka, johon syntyy niskan ihoa kulkiessa tyhjiö ja imu vetää iholle ilmeisen laajan verenpurkauman. Nimitän hoidon "kuivakuppaukseksi", koska verta ei valu ihosta ulos. Hoidossa oleva irvistelee kivusta. Toimenpiteellä niskakipu muuttunee muutaman päivän ajaksi todelliseksi mutta erilaiseksi tuskaksi.


Nousemme portaita kohti museota. Kadulla työskentelee naissuutari. Nyt pitää saada Osmon reppuun neppari. Repun repsottamisesta huomautti jo ystävällinen kiinalainen Shanghain metrojunaa odotellessamme.

Nainen tutkii tilanteen. Etsii epämääräisten lasipurkkien maailmasta sopivaa nepparia. Homma sujuu meidän ja viereisen kengänkiillottajan tuijottaessa. Kohta pyrähtää paikalle suutarirouvan koko perhe. Mies ja kolme lasta. Kaikilla on kengät jalassa! Me valokuvaamme heidät ja he meidät. Repun neppari ja työ maksavat 1.60 euroa.



Museossa on nähtävissä tarinaa isosta patoprojektista, josta aikoinaan hälistiin Euroopassakin. Kiina päätti padota Yangtze joen. Sen pintaa nostettiin niin rutkasti, että viitisen miljoonaa kiinalaista joutui hylkäämään kotinsa.

Museossa on lisäksi muutakin Kiinan historiaa: posliinia, vanhoja tarve-esineitä mm. keittiöveitsiä, jotka eilisessä esittelyssä tuomittiinkin antiikkisiksi museokamaksi, kankaan kudonnan menneistyyttä ja kaikkea sitä, mitä kunkin maan kansallismuseoissa on tarjolla kansallisten heimojen monenkirjavia pukuja unohtamatta.

Alla museon kuva ihmisen kehityksen historiasta. Sitä olen muokannut nykyihmisen hahmolla, joka kulkee eteenpäin älypuhelin matkaoppaanaan.


Museon vanhat hahmot vaikuttavat todella lystikkään hyväntuulisilta.



Ylimmässä kerroksessa on vuosisatojen takasia runollisia ja herkkiä tussimaalauksia. Tämä perinne ei näytä Kiinassa onneksi sammuvan. Kuvissa on jotain ikiaikaista ja universaalia tunnelmaa, harmoniaa, kaihoa, luonnon kauneuden ylivoimaisuutta, herkkää kauneutta pelkistetyillä pensselin vedoilla toteutettuna. Kuvat puhuttelevat ihmisiä vuosisadoista seuraaviin.


Kuhinakeskuksen äärellä on Chongqingin Kiinan punainen taidemuseo. Rakennus lienee saman arkkitehdin kuin Shanghain vain ulkopuolelta näkemämme taidemuseo. Ulkonäkö on identtinen.



Taidemuseossa on todella hiljaista. Tämän hetken näyttely "Historian kaiku" on melko suppea ja kaikenkaikkiaan vaatimaton. Kaikki saatavissa oleva info ja materiaali ovat vain kiinan kielellä.
Allaoleva taideteos kuvaa herkkää kohtaamista Maon ja kansan välillä. Historian kaikua idealistisessa tunnelmassa.


Pyörimme ja piipahtelemme ostoskeskuksiin. Kaikki länsimaiset vaate-, käsilaukku-, kello-, elektroniikka- ja timanttimerkit ovat omina pyhäkköineen edustettuina.

Vaeltelen kiinalaisessa tavallisessa tavaratalossa. Kukaan ei puhu sanaakaan muuta kuin kiinaa mutta lukuisat myyjät käyvät kimppuuni vuolaalla omalla kielellään. Vastaan vähintää yhtä monisanaisesti suomen kielellä puuta heinää ja hyvää päivää kirvesvartta. Hymyilemme ja nyökyttelemme vastavuoroisesti. Kiinan numeroiden käsimerkitkin ovat omanlaisensa. Yksi sormi pystyssä esimerkiksi tarkoittaa 10 rahaa. Sitä rataa hinnoista ja varsinkaan heidän alennusmyyntikoodeistaan ei saa tolkkua.

Ihastun vaatteeseen, joka on henkäyksen ohutta sifonkia. Kauden hitti, ainakin näissä lämpötiloissa. Sovitan. Jään miettimään ja kiertelemään. Palaan kauppaan. Teen ostopäätöksen, vaikka tiedän, että en tarvitse vaatetta. Tunne, tunnemuisto päihittää järjen äänen. Taas kerran.

Tiedustelen, käykö luottokortti. Myyjät vähän vilkuilevat toisiaan ja tulevat siihen tulokseen, että kyllä, ehkä, kai, rouvan S- (visa) tai K-kortti (Mastercard) sentään meillä käy. Lasku kirjoitetaan käsin. Lähden sen ja myyjän kanssa kassapisteeseen. Juu, ei! Korttipeli loppuu lyhyeen. Kiitän, en halua maksaa käteisellä.

Kiinassa on miljoona miljonääriä. Nyt ei minun eurojani tarvita. Hetken pöhinä ympärilläni vaikutti, että olen tarpeellinen nappula Kiinan markkinatalouden pyörityksessä. Kysyn sen sijaan kassatiskillä: Toiletti? WC?? Pis-psiii??? Mies (!) kassalla lukee hätäni onomatopoeettisesta koodistani ja lähtee loikkien ohjaamaan minua onneksi samassa kerroksessa olevaan naistenhuoneeseen. Asetun jonon päähän. Aika hidas jono. Asia hoituu ja palaan mutkaista WC-käytävää.

Äskeinen sifongin myyjäni odottaa mutkan takana puhelin kädessään. Hän on rustannut näytölle englanniksi: onko teillä Amerikan dollareita tai euroja? Vastaan, että niitäkin on, mutta en nyt halua jatkaa kaupantekoa enää. Myyjä hymyilee ymmärtäväisesti. Tiemme eroavat.

Etsiydyn alaspäin kohti liukuportaita. Joudun kulkemaan äskeisen epäonnen kassapisteen ohi. Roteva mies musta salkku olallaan kulkee minua kohti hyppysissään kaksin käsin se käsin kirjoitettu vaatteen lasku, jota en voinut luottokortilla maksaa. Mies vaikuttaa tuohtuneelta. Hymyilen viehättävästi, ohitan hänet ja astelen liukuportaisiin. En maksanut mitään, en ottanut mitään. Odotan jännityksellä, onko korttelipoliisi ovella odottamassa. Minuthan on helppo poimia ihmisvilinästä, koska tuntomerkiksi riittää: erilainen.

Olen vapaalla jalalla!

Saan lennosta naistaksin. Hän ei ymmärrä antamani Hilton hotellin osoitetta mutta ajaa vain. Näytän hotellin kiinankielisen osoitteen. Nainen kaasuttelee valkeat hanskat käsissä, käsivarsia suojaavat kirjavat irtohihat. Hän veivaa autonsa ikkunan auki ja kysäisee ohikulkijalta, joka ei osaa auttaa. Tiedän, että olemme harhapolulla joen rannassa mutta pysyttäydyn tyynenä.

Joku taksikeskus ymmärtääkseni alkaa ohjata naiskuskia. Huokailen, lähinnä hellettä, nainen kääntyy ja antaa ymmrtää, että eihän meillä tässä mitään hätää. Kohta ollaan perillä. Niin ollaankin. Sain kiertoajelua Yangtze-joen rannalla melkein samaan hintaan kuin suorinta tietä perille.

Syömme hotellin ravintolan äärettömältä tuntuvassa makujen ja keittiöiden maailmassa viimeisen illallisemme. Hovimestarikin toivoo, että vinkkaamme, jos ilmenee jotain erityisiä toiveita. Hän taitaa arvella, että erilaiset eurooppalaiset silmät voivat oivaltaa jotan uudenlaista.
Panostan valuvaan suklaasuihkulähteen antiin: vaahtokarkkia tai melonia sulan suklaan peittelemänä. Njamm! Sitten vielä jäätelöä.

Kun kiinalainen ehdottaa, siemailisimmeko kupin teetä, voin tämän illan kokemuksella sanoa:  "Mitä jos nauttisemmekin pallolliset vihreän teen jäätelöä, kun ilta on vielä päivästä lempeän lämmin".