sunnuntaina, toukokuuta 07, 2006

Etanan vauhdilla ja tiikerin loikan perässä



Kuvat: Opettajan nimmari ( kolme merkkiä vas. ylhäällä)

"Luokkatovereitani"

Kalligrafian opintoni edistyvät hitaasti kuin etanan matka mutta eteenpäin kuitenkin. Joka kerralla opin jotain uutta. Opettaja on loistava. Tuntosarvet ovat herkkänä. Vaikka meillä ei ole yhteistä puhekieltä, opettaja aavistaa ja näkee pensselini jäljestä, missä menee pieleen. Teen tietysti ne aloittelijan tyypillisimmät virheet. Intuitiomme käyvät yksiin: kun mietin esimerkiksi miten taipunut sivellin oikaistaan, opettaja on juuri tarttumassa siveltimeeni ja näyttää, miten sivellintä vetojen vaihtuessa pyöräytetään ja merkin päättyessä se on täydellisesti joka karva pystysuorassa ja kärki suippona.

Istuin pöydän ääressä jalka toisen polven päällä. Opettaja tuli viereen ja näytti, miten kalligrafi istuu molemmat jalat vierekkäin, että asento on tasapainossa. Tänään sunnuntaina meitä oppilaita oli 4-5. Muut olivat jo tulleet saapuessani. Lapset työskentelivät seisoen. Nyt oli mukana myös yksi poika. Yhden tytön äiti tuli noutamaan tyttöä ja hän osasi taas vähän englantia. Tyttö teki tottuneen oloisesti merkkejään ja opettajalta tuli paljon oikein merkkejä. Äiti kertoi kuitenkin tytön työskennelleen vasta kuukauden opettajan johdolla ja vain sunnuntaisin kahden tunnin ajan. Äidiltä sain myös selville, että he eivät tosiaan maksa opetuksesta ainakaan rahaa.

Minunkin piti elää lähes 60-vuotiaaksi ennen kuin ostin ensimmäiset tupakat. Enpä ole kotoa ulos rientäessä ennen huolehtinut, että tupakat eivät unohdu! Opettaja on kannustava. Kun hän näkee oivallukseni poikasen syntyvän, hän nostaa peukalonsa pystyy tai sanoo hao tai yes!

Nyt tulee opintoihin tauko. Lähdemme huomenna vaeltamaan yhden yön yli. Menemme "Tiger leaping gorge" rotkolle, jossa vuoret nousevat joen pinnasta n. 3500 metriä. Seuraamme, miten tiikeri aikanaan loikkasi paetessaan metsästäjiä. Olemme laatineet hotellin henkilökunnalle kirjallisen ja kuvallamme varustetun tiedotteen kiinan kielellä, että olemme pois "kotoa" yön yli, että heidän ei tarvitse olla huolissaan kuten Kunmingin reissumme aikana.

Nyt nukkumaan. Vaelluskengät ja reput odottavat ovella. Herätys on kello kuusi.