lauantaina, kesäkuuta 10, 2006

Pienen potilaan luona

Lijiangin sairaalan pääräkennus




Ninglangin orpokodin pieni 7-vuotias Li-tyttö oli pudonnut unissaan kerrossängyn toisesta kerroksesta. Seurauksena oli, että hammas teki riekaleisen haavan vasemman posken limakalvolle. Tilanne näytti rauhalliselta kunnes haava alkoi vuotaa verta ja hyytymiä. Vuoto ei ottanut tyrehtyäkseen kotikonstein. Oli lähdettävä kolmen ja puolen tunnin bussimatkalle kohti Lijiangin sairaalaa. Kompressiotuppoja piti vaihtaa vuodon takia viiden minuutin välein. Lääkäri totesi, että haava ja viisi tuntia vuotanut verihyytymä olivat tulehtuneet Aloitettiin antibioottitiputus ja haava ommeltiin neljällä tikillä. Tätä ennen tuli kuitenkin varmistaa, että orpokodilla on varaa maksaa haavan ompelu. Muuten haava olisi jäänyt ompelematta.

Kävin tänään tervehtimässä pientä potilasta. Hän istui vuoteessaan reippaana ja hyväntuulisena tiputuksessa. Haava suussa vaikutti hyvin siistiltä ja posken turvotus oli vähäinen. Vein pikku potilaalle värikynät ja vihon. Hän riemastui ja alkoi heti piirrellä ja tehdä laskutoimituksia vasemmalla vapaalla kädellään. Näppärästi hän pelasi myös vasemmalla kädellään Suomesta jo orpokotiin tuomaani peliä, jossa viisi pikku kuulaa on saatava hirvivaarasta varoittavan kolmion kuoppiin.

Orpokodin Riitta asuu tytön kanssa potilashuoneessa yötä päivää. Huoneessa on oma kykkimis-WC. Käyntini aikana huoneeseen ei kuitenkaan tullut ollenkaan vettä. Viereiset vuoteet olivat tyhjät. Patjojen täyte on jotain oljen ja turpeen sekoitusta ja peittävä ”patjapussi” on lukuisten potilaiden käyntien ja vaivojen läiskittämä.
.
Hoitaja kävi vaihtamassa antibioottipullon. Lääkitys tuntui olevan minusta kohdallaan. Tyttö sai lääkettä sekä ilmallisessa että ilmattomassa tilassa viihtyviin bakteereihin, jotka suussa ovat yleisiä. Myös suun paikallishoito vaikutti asialliselta.